מהפכת האנרגיה המתחדשת

לפי פרופסור ליאור אלבז מבית הספר לקיימות וסביבה של בר אילן, בכדי לאפשר למהפכת האנרגיות המתחדשות לממש את מלוא הפוטנציאל שבו 100% מהאנרגיה שלנו תיוצר ממקורות בני קיימא, נצטרך לפתח טכנולוגיות לאגירת אנרגיה בכמויות גדולות. הסיבה לכך טמונה בעובדה הפשוטה שהשמש והרוח מספקים אנרגיה בזמנים מסוימים לאורך היום ובעונות השונות ולכן עלינו לאגור עודפי אנרגיה ממקורות אלו בשעות השיא ולהשתמש בהם בשעות השפל. פרופ' אלבז העוסק מזה 20 שנה בטכנולוגיות של תאי דלק ומימן, מחפש (ומוצא) פתרונות חדשים לאגירת אנרגיה וייצור אנרגיה ממקורות נקיים.

הספקטרום הרחב בו פרופ' אלבז עובד, ממדע בסיסי, דרך מדע יישומי, אפליקציות ויישום בשטח, מאפשר לו להבין את צרכי המשתמשים ולתכנן את עבודתו המדעית בהתאם.

אחד הפרויקטים המלהיבים שעומדים על הפרק, עוסק בכלכלת מימן. פרויקט משותף לחברת סונול ולבז"ן (בתי זיקוק לנפט) להקמת תחנת תדלוק במימן בצפון הארץ. התחנה הראשונה מסוגה, נועדה לתפעל משאיות במימן המיוצרות ע"י יונדאי ומיובאות ע"י כלמוביל (המשאיות הראשונות כבר נמצאות בארץ וממתינות לתדלוק הראשון). השימוש במימן נחשב לבטוח יותר מכל דלק אחר בו אנו משתמשים כיום, זול יותר מסולר ובנזין ואינו פולט מזהמים לסביבה. לפי התכנון, 3 משאיות מימניות ראשונות יתודלקו בתחנה זו ויפעלו עוד השנה.

בפרויקט של חברת  Heven Dronesומפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון), פיתח פרופ' אלבז רחפנים המופעלים באמצעות תאי דלק מימן. רחפנים במשקל 23 ק"ג ליחידה, המסוגלים לטוס כשעתיים תוך כדי נשיאת משקל. הרחפנים שוהים באויר פי ארבעה יותר זמן מרחפנים דומים הפועלים בעזרת סוללות.

פרופ' אלבז גם השיק השנה חברת סטארט-אפ חדשה המבוססת על מחקר בסיסי שבוצע במעבדתו בשנתיים האחרונות: RefHuel שמבוססת על שימוש בנשא מימן נוזלי המוזן ישירות לתאי דלק הפיכים. הטכנולוגיה של RefHuel היא ייחודית ומאפשרת אחסון וייצור יעיל של אנרגיה בעלות זולה.

פרופ' אלבז הוא המייסד וראש הקונסורציום הישראלי לתאי דלק, הכולל 14 חוקרים מובילים בתחום מרוב האוניברסיטאות בארץ ונחשב לאחד המובילים בעולם, במטרה לקדם פיתוח תאי דלק וטכנולוגיות לייצור ואגירת מימן. בנוסף, פרופ' אלבז מייצג את ישראל בוועדה הבינלאומית לאנרגיה וחבר בפורום האקלים הנשיאותי בראשות נשיא מדינת ישראל, יצחק הרצוג.

בית הספר הרב תחומי לקיימות וסביבה