ד"ר ברוך ברזל וד"ר מלאכי נוקד בין מקבלי פרס קריל לשנת 2019

קרן וולף פרסמה השבוע את רשימת עשרת הזוכים בפרס קריל היוקרתי לשנת 2019.
הפרס, על סך 10,000 דולר לכל חוקר, מוענק מדי שנה בתחומי המדעים המדויקים, מדעי החיים, הרפואה, החקלאות וההנדסה. הזוכים נבחרו על ידי ועדת המלגות של הקרן מתוך רשימה של עשרות מועמדים מצטיינים המוגשת על ידי האוניברסיטאות. 
בין החוקרים המצטיינים גם ד"ר ברוך ברזל מהמחלקה למתמטיקה וד"ר מלאכי נוקד מהמחלקה לכימיה באוניברסיטת בר-אילן.

מעבדתו של ד"ר מלאכי נוקד פועלת להארכת חיי בטריות ע"י מניעת תהליכי שחיקה והרס של חומרים. הציפויים שנוקד וצוותו מצליחים לייצר, משוקעים על גבי החומר הפעיל, אטום אחרי אטום, ומאפשרים להאריך את אורך החיים של בטריות. במקרה של רכב חשמלי ניתן להאריך את אורך הנסיעה, ובמקרה של בטריות רפואיות ניתן לצמצם משמעותית את מספר הניתוחים הנדרשים להחלפת מכשיר מושתל עקב כשל של הבטרייה.

ד"ר ברוך ברזל זכה בפרס על מחקרו בשפת הרשתות. תשתית האינטרנט, המערכת החברתית והמנגנונים הגנטיים – כולם מיוצגים על ידי רשתות מורכבות, שבהן בני אדם, מחשבים, גנים, או בעלי חיים מקושרים זה בזה ומשפיעים זה על זה. ברזל שואף להבין את המבנה של הרשתות, לנבא את התנהגותן, ולנווט אותם לקראת תפקוד אופטימלי: לנצל את רשת התעופה כדי לחזות התפשטות של מגפה עולמית, לעצב את רשתות התשתית כך שתהיינה עמידות לתקלות וכשלים, ולמפות קשרים גנטיים כדי לחשוף את מנגנוני התא.

מנכ"לית קרן וולף, רעות ינון ברמן, אמרה: "רגע לפני הבחירות לכנסת, אנו רואים שוב את החשיבות שבהשקעה במחקר באקדמיה הישראלית ואת הפוטנציאל הטמון בחוקרים וחוקרות במוסדות האקדמיים בישראל. יש לנו במה להתגאות, ועם זאת, הלוואי ויבוא יום שבמצע המפלגות גם נראה מי נותן משקל וסדר יום למדע ולאקדמיה".

הפרסים ממומנים מעיזבונו של התורם אברהם הירש קריל שלנגר (1912-2007) יליד גרמניה שהיגר עם רעייתו לדרום אמריקה ב-1938 והקים שם מפעל טקסטיל. הוא הצליח להביא את הוריו וקרוביו לדרום אמריקה, ובכך הציל את משפחתו מהנאצים. קריל היה פעיל בקהילת יהודים יוצאי גרמניה ותומך נלהב במדינת ישראל.

טקס הענקת הפרסים יתקיים בתחילת החודש הבא בתל אביב.